OEGANDA


Drie maanden per jaar ben ik in Oeganda, waar ik woon en werk in een klein dorpje in het uiterste zuidwesten van dit prachtige land. Ik ben daar vooral bezig met zieke kinderen in het ziekenhuis, die heel lang in bed moeten liggen.
Met hen schilder en knutsel ik. Intussen heb ik dat ook uitgebreid met lezen en rekenen, omdat de kinderen vaak maanden in het ziekenhuis moeten liggen en veel missen, als ze niet naar school kunnen. Eenmaal per week komt een grote groep weeskinderen naar het ziekenhuis om daar een hele dag een programma te doen en een goed bord eten te krijgen. De ochtend vul ik in met een kunstzinnig programma: schilderen, tekenen, boetseren, knippen en plakken. Het is heerlijk om te zien met hoeveel overgave deze kinderen dan aan het werk zijn. Een ander project dat ik gedaan heb, is het maken van muurschilderingen. Zo heb ik een mooie speelkamer kunnen maken voor de kinderen in het ziekenhuis met stoeltjes, een tafel en speelgoed in de kast. In mijn vrije tijd maak ik kleine schilderijtjes met Afrikaanse diermotieven en kandelaars van oude flessen, die ik verkoop voor de stichting die we opgericht hebben. Met dat geld worden veel waardevolle dingen gedaan voor het ziekenhuis en de weeskinderen.
Voor meer informatie: www.stfrancishospital.nl

Tijdens mijn verblijf in Oeganda heb ik de mogelijkheid gehad om ook iets van het land te zien. De overweldigende schoonheid, stilte en ruimte van het landschap hebben me geďnspireerd tot het maken van een serie schilderijen “de stilte van Afrika”.